For english version of this exciting blog:

Use english translation from google either on the left or on the top of the page

Det jag lärt mig hittills...

Långt tråkigt inlägg om Malaysia!!
Detta är lite vad jag lärt mig på dels kursen Malaysian studies och dels egna iaktagelser. Vissa saker är jag väl inte 100% på men ni får ta mig på mitt ord tills motsatsen bevisats, haha.
Allmänt:
Malaysia är uppdelat på 13 stater, varav 9 är sultanat och de andra 4 minns jag inte, och 3 territorier. Sultanaten styrs av sultaner som nedärvt sin position, dessa lyder givetvis under Premiärministern. Populationen är 27 miljoner varav Penang har 1,3 miljoner och är därav folktätast i malaysia. Ca 50% är malayer, 40% kineser och 10% övriga, ex indier och andra nationaliteter. Detta gör att landet alltid omnämns som mångkulturellt vart man än läser. Huvudspråk är malaysiska och valutan är ringit.

Religion:
Officiella religionen är islam. De flesta malayerna är muslimer men vissa är kristna, kineserna är antingen buddhister eller taoister (taoism, ni vet yin och yang) och indierna hinduer. Muslimerna tror jag har sina egna lagar som inte gäller övriga befolkningen tex att det för muslimer är straffbart att visa sig homosexuell. Muslimerna går som ni alla vet till moskén. På fredagar får bara män gå dit och kvinnorna får inte gå dit när de har mens (som om någon annan skulle kunna veta det). Varje dag ber de fem gånger. Detta sker även med böneutrop via massiva högtalare i hela staden. Vi har vår alldeles egna här nere i närheten av poolen, vaknar varje morgon 5.57 av härlig morgonbön. Den man som får äran att göra dessa utrop är den mest respekterade mannen i staden. Muslimerna äter inte fläskkött och kineserna äter inte nötkött. Det är väl tur det annars skulle vi väl ha en global snedfördelning. Samma är, om jag inte minns fel, att kineserna tycker om hundar medan malayerna tycker bättre om katter.

Flaggan:
De 14 ränderna och de 14 strålarna i stjärnan representerar de 13 staterna och de 3 territorierna. Halvmånen representerar islam och den blå färgen malaysiska folkets enhet.

Politik:

Statsskick: Monarki
Kung: Mizan Zainal Abidin
Premiärminister: Najib Tun Razak
Regeringen är designad efter britternas parlamentariska system. Kungen väljs var 5:e år mellan nio sultaner (ärftligt) från de olika staterna. Kungen har ingen makt alls förutom att kalla premiärministern. De stora partierna här grundas på religion och man röstar helt enkelt på sitt parti.

Historia:
På 1786 koloniserade britterna (ostindiska kompaniet) Penang, detta var början på Storbritanniens och Nederländernas kolonisering av Malaysia. Britterna utövade stort inflytande över sultanerna då de fungerade som rådgivare i malaysiska konflikter. Under andra världskriget när Japan invaderade och ockupperade Malaysia ökade stödet för en självständig stat. The federation of Malaysia bildades 1948 och Malaysia blev självständigt 31 aug 1957, deras nationaldag. 1963 tillkom Saba, Sarrawak och Singapore och landet bytte namn till Malaysia. 1965 uteslöts Singapore.

Landet har haft problem med att ena befolkningen då den är religiöst uppdelad och ett exempel på detta är att man ofta kvoterar in människor på skolor och arbeten osv, att ett visst antal % måste vara malayer. Landet har ändå hållit sig stabilt under alla dessa år av självstyre. Demokrati råder här, dock inte på samma västerländska sätt som i Europa. Det är en ny demokrati och ett exempel var demonstrationen i KL i helgen där demonstranterna arresterades pga att det inte hade fått tillstånd att demonstrera. Man måste ansöka om tillstånd hos polisen och det är inte så lätt att få. De demonstrerade mot lagen ISA som innebär att de slänger in folk in fängelse utan rättegång. Denna lag har tydligen först används mot terrorister men har sedan blivit ett politiskt vapen.
Det finns massor att skriva men jag vill bara ge en bild av Malaysia och det mesta är ur mitt huvud så därför blev det varken bra flyt eller röd tråd genom det hela. Hoppas ni inte tröttat ut er nu ;-D

0 kommentarer: