For english version of this exciting blog:

Use english translation from google either on the left or on the top of the page

Three days in one

Kinesiskt nyår

Kinesernas största högtid är det kinesiska nyåret som infaller andra nymånen efter vintersolståndet, 21 jan - 19 feb. Markerar början på det nya året och början på det ljusare halvåret. År 2010 är det Tigerns år vilket sägs vara lyckoåret, det levande och engagerande. Personer födda detta år visar otrolig tapperhet, mod, vänlighet, hoppfullhet osv. Tiger i huset är det allra bästa skyddet mot det onda, brand, inbrott osv.

En av traditionerna under kinesiska nyåret är att ge bort röda kuvert och röda paket "Ang Pow". Dessa des från gifta par eller äldre till yngre ogifta och barn. Det innehåller nästan alltid pengar, vanligtvis varierar från ett par dollar till flera hundra. Per sed, bör mängden pengar i röda-paket med jämna nummer. Siffran 8 anses tur. De äldre utbyter små presenter, vanligtvis mat eller godis.

Nyårsnatten, igår, skjuter man in det nya året kl 00 med fyrverkerier. Detta tror det för att driva bort onda andar och kommer att bringa lycka. När det gäller kläder, är färgen röd allmänt buren i hela det kinesiska nyåret, eftersom man tror att röd kommer att skrämma bort onda andar och otur. Dessutom har människor nya kläder från topp till tå för att symbolisera en ny början i det nya året. Nya kläder symboliserar också att man har mer än tillräckligt med saker att använda det nya året.

Vi har blivit hembjudna till en av mina kinesiska klasskamrater. Hennes familj bor i staten Kedah, vilket är ca 2 timmars bilfärd härifrån. Det ska bli så himla roligt att ta del av ett riktigt firande. Idag är dag 1 på det nya året då släktingar besöker varandra. Vi ska ha med chokladbollar som vår svenska gåva.



Alla Hjärtans Dag

Vi har aldrig firat denna dag jag och Micke. Det beror på att den alltid infallit under veckorna och då har det ju inte funkat när vi bott ifrån varandra. Idag ska vi fira kinesiskt nyår istället, men en stor blöt puss ska han allt få.
Mamsens födelsedag

GRATTIS bästa mamma på din 45-års dag!

0 kommentarer: